Sunday, February 10, 2013

RETSEPT: PÄRMITAIGEN - vastlakuklid mandlimassiga




Vaja läheb:
  • 100 g võid
  • 3 dl leiget piima (kehatemp)
  • 50 g pärmi
  • 1 tl kardemoni
  • ½ tl soola
  • 1 dl suhkrut
  • ~8-9 dl nisujahu
  • 1 muna

Mandlimassiks:
  • 200 g mandlimassi
  • 1 dl piima
  • 3 dl vahukoort 35%
  • Soovi korral tuhksuhkrut kaunistuseks

Valmistusviis:

1.  Sulata veevannil või ning jahuta k ehatemperatuurini.
2.   Lahusta pärm leiges piimas. Lisa suhkur, sool ja kardemon.
3.  Lisa pärmivedelikule eelnevalt lahtiklopitud muna ja jahutatud või.
4.  Hakka lisama vedelikule jahu. Hea on teha seda kahekesi, nii et üks lisab jahu, teine samal ajal sõtkub taigen. Sõtku sitke taigen, mis kausi ja käe küljest lahti lüües ühtlase palli moodustab. Võib juhtuda, et  jahu läheb retseptis märgitust vähem või rohkem.
5.  Puista taignale õhuke jahukiht ja kata kauss puhta rätikuga.
6.  Aseta taigen sooja kohta kerkima. Kui taigen on kerkinud kahekordseks, sõtku see maha.


7. Rulli käe vahel valmis ühesuurused kuklid, aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase 15 minutit rätiku all kerkida.


8.  Tooteid pintseldatakse kas lahtiklopitud muna (+ 15 ml vett), suhkruvee või kohviga.
9.  Aseta kuklid ahju 230-250 kraadi juurde 10-15 minutiks.


10.  Küpsenud saiu niisuta veega ja aseta mõneks hetkeks rätiku alla jahtuma.

Mandlimass:

1.  Lõika kuklitelt pealt ära väike osa (see, mis jääb vastlakuile hiljem mütsiks).
2.  Tühjenda näppudega ettevaatlikult kuklite sisu kaussi. 
3.  Riivi mandlimass ning sega kokku piima ja kuklite sisuga.
4.  Jaota mandlimass süvendatud kuklitesse.
5. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ning kata sellega kuklid. Kaunista tuhksuhkruga.

No comments:

Post a Comment